Η δύναμη του χρήματος

Η δύναμη του χρήματος

Χρήματα…. θεωρίες γύρω από αυτό…. ”μπα, είναι δυστυχισμένοι αυτοί που τα έχουν”, “τι να τα κάνουμε; την υγειά μας μόνο”… η αλήθεια είναι πως, χρόνια πριν, ίσως έλεγα κι εγώ αυτές τις ατάκες. Ποιος μπορεί να βάλει τα χρήματα πάνω από την υγεία; 

Όμως η καθημερινότητα μας προσγειώνει ανώμαλα. Όλα εξαρτώνται από τα χρήματα. Από την καθημερινή μας επιβίωση, το σούπερ μάρκετ, την πληρωμή του ενοικίου, του νερού, του τηλεφώνου, μέχρι την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, τις δραστηριότητες των παιδιών, τις επισκέψεις τους σε γενέθλια, τις εκδρομές του σχολείου. 

Γονείς που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ, για να εξασφαλίσουν γι’ αυτούς και τα βλαστάρια τους τα προς το ζην και όχι μόνο. Άγχος, νεύρα και τρέξιμο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μίας καθημερινής ημέρας. Στο χορό έχουν μπει για τα καλά και οι παππούδες, οι οποίοι, με το ταπεράκι στο χέρι παίρνουν παιδιά, δίνουν παιδιά, περιμένουν -στη θέση των γονιών- στις ουρές τής τράπεζας, ενίοτε πηγαίνουν και στα διαλείμματα τού σχολείου να δώσουν την αντιβίωση τής εγγονής. Πλήρης φρενίτιδα! 

Να το πιάσουμε και διαφορετικά; πώς μας φέρονται αυτοί που έχουν πολλά χρήματα και πώς φερόμαστε εμείς σ’ αυτούς; πόση καταπίεση δεχτήκαμε από τ’ αφεντικά μας και πόσες φορές τρίξαμε τα δόντια μας, λέγοντας από μέσα μας “ας όψεται η ανάγκη μου”. Πόσο υποτακτικούς σας βρίσκεται, κάθε φορά που συνδιαλέγεστε με τον “λεφτά”; εδώ, στην τάξη τού γιου μου, από την πρώτη τάξη τού δημοτικού μιλούσε για την πλούσια της τάξης και το έβλεπα και γω στις συναντήσεις γονιών και δασκάλων. Γλοιώδεις συμπεριφορές απ’ όλους μας! 

Παντοδύναμο χρήμα! Σουλτάνο σε κάναμε εμείς τ’ ανθρωπάρια! Θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από τον καθωσπρεπισμό μας, όμως σε αποζητούμε, σε θέλουμε απεγνωσμένα, ναι, πουλάμε και την ψυχή μας κρυμμένοι πίσω από θεωρίες και τσιτάτα…”σάμπως κι αυτοί με τα πολλά…ευτυχισμένοι είναι;”

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments