Η δύναμη της μοναξιάς

Η δύναμη της μοναξιάς

Το να μένουμε μόνοι με τον εαυτό μας μπορεί να μην είναι ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο. Είναι όμως το κλειδί για να μάθουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.

Οι περισσότεροι από μας φοβόμαστε τη μοναξιά. Δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε την απόλυτη απουσία κινητών ή Wi-Fi. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μείνατε μόνοι με τον εαυτό σας και δεν προσπαθήσατε να γλυκάνετε, να αποφύγετε ή να εμπλουτίσετε το χρόνο σας; Φοβηθήκατε, αγχωθήκατε ή μήπως επιθυμήσατε κάτι παραπάνω;
Έχουμε κατακλυστεί από μελέτες που μας λένε πως χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι. Και ισχύει. Αλλά όταν χάνουμε την ευκαιρία να είμαστε μόνοι μας με τον εαυτό μας, το υπερφορτωμένο νευρικό μας σύστημα υποφέρει που δε βρίσκει χώρο να αναπαυθεί και να επαναφορτιστεί. Η υποχρεωτική απομόνωση που ενεργοποιείται από την αγοραφοβία, τη σχιζοφρένεια, ή άλλες διαταραχές μπορεί να είναι ένας κίνδυνος για την υγεία, υποστηρίζει η ψυχίατρος και ερευνήτρια Dr. Mary V. Seeman σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2016 στο περιοδικό Ψύχωση. “Αλλά,” γράφει, “η απομόνωση μπορεί επίσης να αποφέρει πλεονεκτήματα όπως η επανάκτηση της αίσθησης του εαυτού, η ανανεωμένη αρμονία με τη φύση, η αποφόρτιση από την αισθητηριακή υπερευαισθησία ή ακόμη και η πνευματική αφύπνιση.”

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) βοηθάει να καλλιεργήσουμε αυτή την ευεργετική μοναχικότητα, που έχει ψυχολογικά και σωματικά οφέλη. Όταν ασκούμαστε στο να εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα μόνο πράγμα όπως η αναπνοή, το σώμα και το νευρικό σύστημα κατεβάζουν ταχύτητα , παύουν να λειτουργούν σε κατάσταση υψηλού στρες. Όταν η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη δε δίνουν σήματα συναγερμού, το σώμα σας έχει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσει να χαλαρώσει. Σε αυτή την πιο ειρηνική κατάσταση μπορείτε να απολαύσετε το εδώ και το τώρα. Δίνετε χρόνο στον εαυτό σας και βιώνετε τη ζωή με ευρύτερη οπτική. Έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε πράγματα πίσω σας. Δε γραπώνεστε αλλού ώστε να διώξετε τους φόβους σας. Μπορείτε επιτέλους ν΄απολαύσετε πώς είναι να είστε μόνοι με τον εαυτό σας και να είστε ήρεμοι.

Κι όσο εκπαιδεύεστε στο να είστε μόνοι, μπορεί να βρείτε το θάρρος να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας για το πώς πραγματικά είναι η ζωή σας αυτή τη δεδομένη στιγμή. Αν μπορέσετε να καλλιεργήσετε την ικανότητά σας να είστε μόνοι, μπορείτε να καταφέρετε να δημιουργήσετε τις απαραίτητες συνθήκες για να είστε ικανοποιημένος με τη ζωή σας.

Μερικές φορές η μοναξιά δίνει μια παράξενη, οδυνηρή αίσθηση, πως κάτι είναι λάθος. Μπορεί να αισθάνεστε όπως ο Groucho Marx, που έλεγε πως δεν ήθελε να ανήκει σε καμιά ομάδα. Η σκέψη να είστε φίλοι με τον εαυτό σας μπορεί να φαίνεται ανόητη. Είναι κι αυτή ακόμη μια μορφή φόβου.

Αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να είστε μόνοι με τον εαυτό σας, θα παρατηρήσετε πως όλα τα είδη σκέψης ξεφουσκώνουν και φεύγουν μακρυά. Απαίσιες σκέψεις. Οδυνηρές σκέψεις. Ο εγκέφαλός μας είναι ικανότατος στο να παίρνει στοιχεία και να δημιουργεί από αυτά μύθους. Ένας από αυτούς είναι πως το να μένουμε μόνοι είναι τρομακτικό, χειρότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή.

Σ΄αυτό το σημείο χρειάζεται χρόνος και υπομονή. Όταν για πρώτη φορά προσεγγίζετε αυτή την ιδέα είναι φυσικό να νιώσετε την επιφυλακτικότητα ή το δισταγμό που βιώνετε σε κάθε νέα σχέση, οπότε προχωρήστε με αργά βήματα. Όσο ασκείτε την ικανότητά σας στη μοναξιά, χωρίς καχυποψία ή απαξίωση, μπορείτε να ξεκινήσετε να χαλαρώνετε. Το να περνάτε περισσότερο χρόνο με τον εαυτό σας αυξάνει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τις δυναμικές στη ζωή σας. Όταν ατενίζετε την ιδέα να είστε μόνος, πώς αισθάνεστε άραγε; Μήπως σας κόβεται η ανάσα; Μήπως σφίγγεται το στομάχι ή το σαγόνι σας; Ποια συναισθήματα ανακινούνται από την προοπτική του να είστε μόνοι; Είναι πολύ OK να έχετε τέτοια συναισθήματα · δεν είναι υποχρεωτικό να σας αρέσουν.

Την επόμενη φορά που θα σας κατακλύσει η μοναξιά, επιτρέψτε σ΄αυτή την κατάσταση να γίνει ο οδηγός σας: πρώτα πάρτε μια ανάσα · αναπτύξτε την αγάπη προς εαυτόν. Βιώστε με όλο σας το είναι οποιοδήποτε συναίσθημα αναδυθεί. Βιώστε τη θλίψη, τον πόνο, τη χαρά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να γνωρίσει δειλά δειλά εσάς. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε όταν πλησιάσετε τον εαυτό σας με ανοιχτή καρδιά. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακαλύψει πόσο καλή παρέα μπορεί να είναι η μοναξιά.

Πηγή: mindful.org, by Elaine Smookler
Μετάφραση: Μ. Μαγγανάρη

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments