Η χαρά τής γνώσης

i-chara-tis-gnosis

Πολλοί άνθρωποι μιλούν για τη δύναμη τής γνώσης. Βέβαια, στις μέρες μας, οι λέξεις “δύναμη” και “δυνατός” συνδέονται με τα χρήματα, οπότε, δεν ξέρω αν η γνώση είναι δύναμη. Αυτό που γνωρίζω, ωστόσο, και είμαι πεποισμένη γι’ αυτό, είναι ότι η γνώση δίνει χαρά και εσωτερική πληρότητα. Οι βιβλιόφιλοι, και δη οι βιβλιοφαγικοί περνούν άπλετο χρόνο σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, πολλές φορές παίρνοντας ηδονή από την οσμή τού χαρτιού. Φράσεις μεταξύ βιβλιοφίλων, όπως “αγόρασα καινούρια βιβλία και μια βδομάδα μόνο τα μύριζα” είναι πολύ συχνές. Επίσης, η παραγγελία μεγάλης ποσότητας βιβλίων τη φορά δίνει στον αναγνώστη απόλυτη ευφορία. Η απόκτηση τέλος, όλο και περισσότερων βιβλίων, χωρίς ήδη να διαβαστούν τα προηγούμενα είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των βιβλιόφιλων.

Πιστός φίλος, το βιβλίο είναι εκεί και σε περιμένει καρτερικά. Το ξεκινάς, το βαριέσαι, το σταματάς, το ξεχνάς για μήνες στην βιβλιοθήκη σου, σκονίζεται, σου ρίχνει τσαχπίνικες ματιές για να το ξαναπιάσεις όταν περνάς από μπροστά, έτοιμο να σου παραδοθεί, μόλις το επιθυμήσεις. Και μόλις ανοίξεις τις σελίδες του….σε ταξιδεύει, σε κάνει να ονειρεύεσαι, γεμίζει το κεφάλι σου με γνώσεις, ξεχνάς τα προβλήματά σου, το κινητό σου, τις δουλειές τού σπιτιού σου, αγωνιάς για την τύχη τού πρωταγωνιστή τού μυθιστορήματος, μπαίνεις μαζί του σε τρένα και πλοία, γνωρίζεις τη δουλειά του, τους φίλους του, γελάς μαζί του, κλαις…

Η γνώση αφυπνίζει, γεννά καινούργιες αισθήσεις και εντείνει τις υπάρχουσες, γεμίζει τον χρόνο μας δημιουργικά, ξυπνά την περιέργειά μας για νέα πράγματα, δημιουργεί ιδέες, μάχεται την άγνοια και την καταστολή τού νου, ζωντανεύει νεκρές γλώσσες, λαούς και κουλτούρες, αγαλλιάζει ψυχές και ημερεύει καρδιές.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments