Η ζωή με ένα νάρκισσο

Η ζωή με ένα νάρκισσο

Ο Νάρκισσος ήταν ένας ωραίος νέος της Βοιωτίας, χαρακτηριστικό πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας. Υπάρχουν διάφορες παραδόσεις σχετικά, με γνωστότερη εκείνη όπου ο Νάρκισσος απασχολημένος να θαυμάζει την ομορφιά του στα νερά του ποταμού, δεν έδωσε καμία προσοχή και δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της Νύμφης Ηχούς η οποία και συνεχώς τον καλούσε. Αποτέλεσμα ήταν η φωνή της Ηχούς να εξασθενεί συνέχεια σε τρόπο ώστε ν’ ακούγονται μόνο οι τελευταίες συλλαβές και να σβήνει. Ο Νάρκισσος πέθανε αυτοθαυμαζόμενος στο νερό του ποταμού και εκεί φύτρωσε το ομώνυμο λουλούδι που έχει κίτρινα ή λευκά άνθη.

Η λέξη νάρκισσος σημαίνει γυρίζω, στρέφω. Χρησιμοποιούμε την λέξη για κάποιον που περηφανεύεται, για την εξωτερική του εμφάνιση ή για την ομορφιά του.
Στην ψυχολογία συναντούμε τον όρο “ναρκισσισμός” όπου περιγράφει έναν τύπο διαταραχής προσωπικότητας (της ναρκισσιστικής διαταραχής).

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νάρκισσου είναι: Η μεγαλομανία, όπου το άτομο έχει μια υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και αποζητά συνεχώς την αναγνώριση και τον θαυμασμό. Η Έντονη ανάγκη για κυριαρχία σε άλλους τους οποίους θεωρούν κατώτερους. Έχουν ανησυχία και ανυπομονησία. Δεν κριτικάρουν τον εαυτό τους εκλαμβάνοντας την αυτοκριτική ως απειλή. Έλλειψη ενσυναίσθησης.

Οι αιτίες του ναρκισσισμού προέρχονται από διάφορους παράγοντες. Κακοποίηση στην παιδική ή εφηβική ηλικία, έλλειψη αγάπης από τους γονείς ή τους γύρω ανθρωπους, γενετικοί παράγοντες, συναισθήματα ανεπάρκειας.
Η ζωή με ένα νάρκισσο δεν είναι εύκολη υπόθεση και ιδίως η σχέση με ένα νάρκισσο και αυτό μας το εξηγεί αναλυτικά η ψυχολόγος κα Ειρήνη Παταργιά, στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

https://www.psychology.gr/narkissistiki-diatarahi-prosopikotitas/1560-i-sxesi-me-ena-narkisso.html

Δύσκολα οι νάρκισσοι αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη. Τις περισσότερες φορές αρνούνται την πάθηση ή δεν αντιλαμβάνονται καν πως υπάρχει πάθηση. Η θεραπεία πραγματοποιείται με ψυχοθεραπεία και αν το άτομο αντιμετωπίζει και κατάθλιψη τα φάρμακα ίσως να είναι απαραίτητα.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments