Γροθιά στο στομάχι versus γερό στομάχι

Γροθιά στο στομάχι versus γερό στομάχι

Είναι τόσο περίεργο και συνάμα παράλογο, το γεγονός ότι, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα μέσα επικοινωνίας βρίσκονται σε έκρηξη, ο άνθρωπος δε δοκίμασε σε καμία άλλη εποχή τόσο έντονα, το φαινόμενο τής αποξένωσης και τής μοναξιάς. Και αυτό συμβαίνει κυρίως στον δυτικό κόσμο, όπου θεωρητικά υπάρχει και μεγαλύτερη ευμάρεια. 

Ψυχολόγοι, σύμβουλοι αλλά και οι λεγόμενοι “coaches”, οι αυτοαποκαλούμενοι “προπονητές ζωής” έχουν μυριστεί την ψυχολογική μας μιζέρια και είναι δω, ως άλλοι σωτήρες, για να δώσουν τα φώτα τους. Στην Ελλάδα, καθώς είμαστε ακόμα ένας θρησκόληπτος λαός επικαλούνται την αγάπη και την συνεισφορά στον συνάνθρωπο. Στην Αγγλία προτείνουν ατελείωτη γιόγκα. Έχουν γεμίσει τα γυμναστήρια με ανθρώπους που κάνουν όλη μέρα διατάσεις. Στην Αμερική…. meditation. Διαλογισμό στο σχολείο τα παιδιά, διαλογισμό οι εργαζόμενοι στη δουλειά. Στις ασιατικές χώρες γέμισαν τα πάρκα από γερόντια, που κάνουν πολεμικές τέχνες σε συνδυασμό με διαλογισμό, για μία πιο… zen κατάσταση (είδατε, μπήκα για τα καλά στον χορό, έχει αλλάξει όλο το λεξιλόγιό μας).

Ζούμε την εποχή, όπου η δυστυχία δεν είναι τής μόδας. Δεν μπορείς να είσαι στα χάλια σου, στα “κάτω” σου, στις “μαύρες” σου. Κάθε πρωί εκατομμύρια άνθρωποι ξεχύνονται να κοινοποιήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πως θ’ αδράξουν την ημέρα, πως θα ζήσουν την κάθε στιγμή, σα να ‘ναι η τελευταία, πως δε γεννήθηκαν για να ‘ναι μέτριοι και πως το σύμπαν θα συνωμοτήσει, ώστε να έρθει στη ζωή τους αυτό που επιθυμούν. Κι έπειτα, χλωμοί από την ταλαιπωρημένοι τους ζωή, έντρομοι για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με άδεια τσέπη και με κόμπο στο λαιμό και στο στομάχι φεύγουν στη δουλειά, που με μεγάλη ευχαρίστηση θα έβαζαν φωτιά! 

Όμως…. 45 like είχαν στην ανάρτηση!!! Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν! “θα τα καταφέρεις εσύ, δε σε φοβάμαι” (μόνο το μαξιλάρι του τα βράδια ξέρει την αλήθεια), “μπράβο, την ζωή σου δεν την κάνει κανείς”… και να οι καρδούλες…και να οι ευτυχισμένες φατσούλες…. είναι η πρόσκαιρη ανακούφιση τού δύσμοιρου ανθρώπου την ώρα τού διαλείμματος τής δουλειάς του, να παίζει με το κινητό του – εξάλλου, το ίδιο κάνουν κι οι συνάδελφοί του – και ν’ απολαμβάνει τα σχόλια τής ανάρτησής του, ως ένδειξη επικοινωνίας με τους άλλους. 

Γιατί αυτό δεν είναι το ζητούμενο; να νιώθουμε μέλη ενός κοινωνικού συνόλου. Αποδεκτοί. Να μας αγαπούν. 250.000 followers σε site που δίνει τα “7 μυστικά τής ευτυχίας” ή “10 τρόποι για να τον κάνεις να σε αγαπήσει”, κι ακόμα “κάνε ό,τι κάνουν οι 4 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο”. Κι όταν με αγωνία μπεις στο άρθρο, σε παραπέμπει ν’ αγοράσεις το βιβλίο τού συγγραφέα, για να βρεις επιτέλους τις λύσεις στα μυστικά τής ζωής σου…. 

Φτωχέ μου άνθρωπε, πόσα αγχολυτικά και πόσα αντικαταθλιπτικά να κρύψουν το μέσα σου; πού έχασες τον δρόμο σου; Πού ξέμειναν οι επιθυμίες τής ψυχούλας σου;

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments