Γιατί παιδότοπος; Να σου πω…..

παιδότοπος

Πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό με μαμάδες για το αν θα πας σε έναν παιδότοπο τα κουτσουνάκια ή όχι. Για κάποιες μαμάδες και μπαμπάδες υπήρξε μία τραγική εμπειρία αλλά για τους περισσότερους είναι μία πολύ καλή λύση ενασχόλησης για τα παιδιά και ανάπαυλα για τους γονείς. Η αλήθεια είναι ότι από βιωματική εμπειρία μπορώ να πω ότι μου έχουν τύχει και τα δύο.

Σίγουρα αυτοί οι χώροι μπορούν να προσφέρουν πολλά και στους μικρούς και στους μεγάλους αλλά θέλει πολύ προσοχή. Έχουμε διακαιώματα σαν πελάτες ,έχουμε όμως και υποχρεώσεις απέναντι στην επιχείρηση. Καλό είναι να γνωρίζουμε τους κανόνες που ισχύουν για την καλή χρήση των χώρων, την ασφάλεια των παιδιών μας και για να περάσουμε όλοι υπέροχα.

Οι παιδότοποι μπορεί να είναι χώροι που απασχολούν τα “αγγελούδια” μας αλλά δεν παύουν να είναι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, τόσο εργαζόμενους όσο εσείς και εγώ (για όσους εργαζόμαστε τέλος πάντων!). Οπότε καλό είναι να δείχνουμε την ευγένεια και την υπομονή που θα θέλαμε να μας δείξουν και εμάς.

Οι κανόνες υπάρχουν για συγκεκριμένους λόγους. Δεν ξύπνησε ένα πρωί κάποιος και είπε οτι δεν θα βάλει μέσα το παιδάκι μου που είναι 2 ετών επειδή δεν του αρέσει η φάτσα μου. Το ότι οι πλειοψηφία των παιδότοπων έχουν και την ταμπέλα που δεν επιτρέπει την είσοδο σε παιδιά κάτω των 3 ετών, υπάρχει εκεί γιατί όλα τα παιχνίδια είναι μελετημένα για παιδιά που έχουν την σωματική και νοητική ανάπτυξη άνω των 3 ετών. Αν κάτι συμβεί στο γλυκό μου παιδάκι που είναι 2 αλλά είναι και ανεπτυγμένο και πανέξυπνο εν όσο είναι εντός του “στίβου μάχης” ο παιδότοπος ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη. Είτε χτυπήσει μόνο του είτε χτυπήσει με άλλο παιδάκι. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα περιβάλλοντα σε κάποιους παιδότοπους για πιο μικρά παιδάκια. Επίσης όπως θα έχετε προσέξει υπάρχουν ταμπέλες πως τα παιδιά μας όταν μπαίνουν μέσα στους χώρους παιχνιδιού μπαίνουν με την ευθύνη του γονέα. Οι κοπέλες βρίσκονται εκεί για να προλαβαίνουν όσο μπορούν τα χειρότερα. Να τα αποτρέπουν από τα επικίνδυνα παιχνίδια (γιατί ως γνωστόν τα παιδάκια όλου του κόσμου είναι εν δυνάμη ταλιμπάν). Οι παιδότοποι ΔΕΝ είναι παιδικοί σταθμοί.

Οι ασθένειές μεταδίδονται. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πως αν ένα παιδάκι είναι άρρωστο εύκολα θα κολλήσει και τα υπόλοιπα αφού παίζουν όλα μαζί. Για αυτό καλό θα είναι να μην πηγαίνουμε τα παιδάκια μας σε παιδότοπους αν δεν είναι εντελώς καλά. Σκέψου ότι θα χειροτερέψει εκείνο αλλά και κάποιο άλλο παιδάκι θα ταλαιπωρηθεί και μη χειρότερα. Να περνάμε καλά είναι το θέμα όχι να πληρώσουμε χρυσάφι μία ώρα διασκέδαση!

Το να πιεις τον καφέ σου με μία σχετική ηρεμία είναι δικαίωμα. Εννοείται οτι και το παιδί σου θα κοιτάς και τον καφέ σου θα πιεις. Οι υπάλληλοι του χώρου είναι εκεί και ακόμα και αν δεν κοιτάς εσύ για λίγο κοιτούν εκείνοι και σε ενημερώνουν για τα πάντα. Το παιδί δεν επιτρέπεται να βγει από τον χώρο του παιχνιδιού χωρίς να είναι εκεί ο γονέας να το παραλάβει. Δεν θα μιλήσω για την ευγένεια την οποία είναι υποχρεωμένος κοινωνικά και μόνο αν θες να έχει ένας υπάλληλος. Εντάξει περιβάλλον για παιδιά είναι, αν δεν έχεις το στοιχειώδες χαμόγελο που χρειάζεται σαν εργαζόμενος, άσε το να το κάνει κανένας άλλος που του αρέσει. Αφού πας λοιπόν σε έναν τέτοιο χώρο και κάθεσαι να πιεις τον καφέ σου έχεις το δικαίωμα να περάσεις καλά αν μη τι άλλο.

Κάνε έρευνα για τον παιδότοπο πριν πας. Δες πως είναι ο χώρος και αν πληρεί τις δικές σου προδιαγραφές. Αν θέλεις μεγάλο άπλετο χώρο ή μικρό και ελεγχόμενο. Αν θέλεις και άλλες ασχολίες για το παιδί πέρα από τα τυπικά παιχνίδια με τα μπαλάκια και τους στίβους μάχης. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Παιδότοποι με χώρο για παιχνίδι μαζί με τους γονείς, με ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον για να διαβάσεις βιβλία, με ηλεκτρονικά και άλλα παιχνίδια. Εσύ το θέμα είναι τι θέλεις.

Ψάξτο πριν πας. Ένας παιδότοπος είναι ένας πολύ ωραίος χώρος για όλη την οικογένεια. Ακόμα και για φίλους και πάρτι. Διάλεξε το περιβάλλον που σου ταιριάζει και καλά να περάσετε.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments