Furin Kazan

furinkazan

Furin Kazan

Να επιτίθεσαι γρήγορα, όσο ο Άνεμος,

Αθόρυβα, όσο το δάσος

Σφοδρά, όσο η φωτιά,

Σταθερά, όσο το βουνό

Να επιτίθεσαι, λοιπόν: Να επιτίθεσαι εναντίον εκείνων των πραγμάτων που προσπαθούν ακούραστα να σε καταβάλλουν.. Να επιτίθεσαι ανάλαφρα και γρήγορα, όπως οι ριπές του Ανέμου, που γνωρίζουν την τέχνη να εισβάλλουν ολόγλυκα και αιφνίδια κάθε Άνοιξη από το παράθυρό σου..

Να επιτίθεσαι, αθόρυβα, όπως το δάσος, που στα βάθη του, γαλήνια παραμονεύει της ζωής το αναπάντητο: Κι όταν, πολλές ερωτήσεις επιθυμούν ν’ ανέβουν συγχρόνως στα χείλη σου, καλύτερα σώπασε και αφουγκράσου με εμπιστοσύνη των δέντρων τη σιωπή…

Και να επιτίθεσαι σφοδρά,τόσο όσο η φωτιά, που στο ξέσπασμά της παρασύρει και παρασύρεται φλογισμένη, κατακαίγοντας με πάθος ο,τι εμπόδιο μπροστά της ίσως βρει..

Να επιτίθεσαι σταθερά, όσο και το βουνό, που παραμένει ακλόνητο όσο κι αν τραντάζεται η γη..

Και στις δυσκολίες, να ορθώνεις το ανάστημά σου περήφανα και αγέρωχα, να ανασυντάσσεσαι και ν’ αυτοκυριαρχείσαι!

Επειδή, ο εχθρός που, όπως λένε, διαρκώς παραμονεύει, δεν βρίσκεται οχυρωμένος κάπου μακριά, μ’ αντίθετα, είναι κρυμμένος, παράμερα, εντός σου: ο εχθρός δεν είναι άλλος, παρά ο εαυτός σου!

Επειδή, ο εχθρός έχει τη μορφή εκείνων των φαινομενικά άκακων, καλών προθέσεων που έστρωσαν το μονοπάτι της προσωπικής σου Κόλασης, εκείνοι οι άκαμπτοι κανόνες που σου επέβαλαν, πολύ νωρίς και άθελά τους άλλοι, εκείνες οι ιδέες που σε δίδαξαν να πιστεύεις, μα πιότερο, εκείνες ακριβώς οι ασπρόμαυρες αξίες που σε έμαθαν να ενστερνίζεσαι τυφλά, σε έπεισαν να τις δεχτείς αδιαμαρτύρητα για οδηγό στην διαδρομή σου!

Επειδή, το κύριο όπλο του εχθρού σου, εκείνο το δίκοπο σπαθί που κραδαίνει άφοβα εμπρός σου, δεν είναι παρά μια διαστρεβλωμένη, ξεδοντιάρικη  καλοσύνη , ή πολύ χειρότερα, μιαν, ήδη ανάπηρη αγάπη:

“Σώπασε, σου λέει, είμαστε ένα και ξέρω τι φοβάσαι: σώπασε, κι άσε με να πολεμήσω εγώ για σένα … ΄Σώπασε, κι άσε με να διαλέξω εγώ για σένα!

Και έτσι, μοιραία ξεγελιέσαι κι αφήνεσαι, πιστεύοντας, πώς, όπως σου έλεγαν όλοι οι μεγάλοι σαν ήσουν μικρός, είναι για το καλό σου : μα, αληθινά, αυτή δεν είναι η πραγματική αγάπη; Το να νοιάζεσαι, ν’ αναλαμβάνεις ακέραια την ευθύνη της ζωής του άλλου, να θυσιάζεσαι , να εξαρτάσαι απόλυτα και ν’ ανασαίνεις, μέσα απ΄ τον άλλο;

“Σ’ αγαπώ” , σου λέει, και μεμιάς την ίδια στιγμή, σε καρφώνει με το σπαθί!

” Σ’ αγαπώ”, σου λέει , και αίφνης, με κάθε τρόπο, μεθοδικά, σε ισοπεδώνει!

” Σ’ αγαπώ”, σου λέει, και το ίδιο ακριβώς λεπτό, χτίζει επιμελώς, τα τείχη που θα σε κλείσουν!

Να επιτίθεσαι, λοιπόν, να επιτίθεσαι εναντίον όλων εκείνων των πραγμάτων που λυσσάνε να σε εγκλωβίσουν, μα πιότερο, να επιτίθεσαι, στον σιωπηλό εχθρό που ζει χωρίς ποτέ να το αντιλαμβάνεσαι, μέσα σου: σε εκείνην την μπογιατισμένη, όλο συναισθηματισμούς και προσποιήσεις , καλοσύνη , σ’ εκείνην την κακόμοιρη, ενοχική, κάλπικη αγάπη!

Furin Kazan- 風林火山– μεταφράζοντας τα ιδεογράμματα με τη σειρά έχουμε τα στοιχεία της φύσης “άνεμος, δάσος, φωτιά, βουνό”. Furin Kazan ήτανε ένας τύπος μάχης που χρησιμοποιήθηκε στη Ιαπωνία κατά την περίοδο Sengoku (15ος με 17ο αιώνα) από τον Takeda Shingen (1521–1573), έναν από τους φεουδάρχες της εποχής. “Τόσο γρήγορος όσο ο άνεμος, τόσο τακτικός όσο το δάσος, τόσο άγριος όσο η φωτιά, τόσο ακλόνητος όσο το βουνό”, αυτά τα στοιχεία πήρε ο Takeda μελετώντας την “Τέχνη του Πολέμου” από τον Sun Tzu. Ο τύπος μάχης του ήτανε τόσο αποτελεσματικός δίνοντας του τη φήμη ότι είχε γίνει σχεδόν αόρατος χωρίς να βασίζεται σε όπλα!

Αντλήθηκε από το Furin Kazan Official

 

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments