Φως μέσα από το Σκοτάδι – Μια πορεία Αναζήτησης…

Ευτυχισμένες μέρες

Σκιά, αυτή η σκοτεινή πτυχή του εαυτού μας. Η άγνωστη πλευρά της ψυχής μας που μας προκαλεί φόβο, ανασφάλεια, σύγχυση, θυμό. Μια ανεκδήλωτη, μυστική, αφανής, θυμωμένη  και μοχθηρή σκιά, που συνεχώς μας κοροϊδεύει, μας χλευάζει, μας καταδικάζει, μας ειρωνεύεται.

Αποτελεί μια αχαρτογράφητη περιοχή της ανθρώπινης ψυχής, την οποία χρειάζεται να φωτίσουμε. Σχετίζεται με την βαθιά ριζωμένη υποσυνείδητη εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, η οποία όμως,  δεν είναι δική μας και δεν είναι η πραγματική. Αφορά το σύνολο  εκείνο των παιδικών τραυμάτων, των απωθημένων ονείρων που μας στέρησαν, των στιγμών που μας μείωσαν ή μας υποτίμησαν στην παιδική ηλικία αλλά και αργότερα, των ανέκφραστων συναισθημάτων που δεν κατάφεραν να βρουν διέξοδο, όλες εκείνες τις αντιφατικές  τάσεις  και τις εμμονές μας και τις αμέτρητες οδυνηρές αναμνήσεις.

Η σκοτεινή μας πλευρά,  μας ακολουθεί σε κάθε βήμα, σε κάθε πράξη, σε κάθε επιλογή, σε κάθε συμπεριφορά μας και είναι εκείνη που μας υπενθυμίζει ότι δεν καταφέραμε να γίνουμε όλα όσα θα μπορούσαμε να γίνουμε.

Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι κάποια στιγμή στη ζωή μας ή και περισσότερες με αυτή την σκιώδη πλευρά της προσωπικότητας μας, άλλωστε είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.

Όμως, είμαστε σε θέση να δούμε αυτήν την σκιά και να αποκτήσουμε επίγνωση για να την κατανοήσουμε και να την μεταλλάξουμε ή να την απελευθερώσουμε στο φως; Πόσο εύκολο είναι να δούμε τις σκιές μέσα μας; Κατανοούμε  πόσο μας δυσκολεύει και πόσο επηρεάζει τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους γύρω μας;

Η φύση της σκοτεινής μας πλευράς είναι να ξεγλιστράει, να μας αυτοπαραμυθιάζει, να ρίχνει στάχτη στα μάτια μας και να ξεφεύγει. Μέχρι να αποφασίσουμε να δούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τον εαυτό μας και φωτίσουμε αυτή τη σκοτεινή πτυχή του εαυτού μας με αγάπη, αποδοχή, κατανόηση, συγχώρηση  και θεραπεία.

Και επιτέλους να αποδεχθούμε όλα εκείνα τα τμήματα της ψυχής μας που ξέρουμε ότι δεν είμαστε, αλλά ένα μέρος του εαυτού μας  φοβάται ότι είμαστε.

Όλα εκείνα τα σκοτεινά και ανεπιθύμητα μέρη του εαυτού μας που προσπαθούμε να κρύψουμε από τους άλλους βρίσκονται τελικά μέσα μας, ενισχύουν  τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας και διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα του εαυτού μας.

Κάποια στιγμή πρέπει να κατανοήσουμε ότι η σκιά μέσα μας φοβάται, νιώθει ανασφάλεια, είναι απαθής στον πόνο και στο συναίσθημα, επειδή δεν ένιωσε ποτέ αποδοχή και αγάπη, θυμώνει επειδή δεν της δίνουμε την κατάλληλη προσοχή, φωνάζει για να την προσέξουμε, μας επιτίθεται, επειδή νιώθει ότι την αγνοούμε.

Οι καταπιεσμένες πληγές, τα ανέκφραστα συναισθήματα και οι παγιδευμένες σκέψεις  μεταμορφώνονται σε σκιές, που μας εγκλωβίζουν στις φυλακές του νου, γιγαντώνουν την συναισθηματική και την ψυχική μας αναπηρία και δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο αρνητικών καταστάσεων στη ζωή μας.

Οι συσσωρευμένες αυτές σκοτεινές και ασυνείδητες εκδοχές  της ψυχής μας με την πάροδο του χρόνου παίρνουν τη μορφή βίας, κατάθλιψης, εθισμών, ασθένειας, εξαπάτησης, εμμονών, αυταπάτης.

Ο καθρέφτης της σκιάς μας αποτελεί μια πτυχή του εαυτού μας που αντανακλάται σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Δυσκολεύει τις σχέσεις μας, μας απομακρύνει από την ειλικρινή και υγιή σχέση με τον εαυτό μας, αυξάνει τις φοβίες μας, ενεργοποιεί τις ενοχές μας, ενισχύει τις ανασφάλειες μας,  επαναλαμβάνει τις δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις και μεγεθύνει το αίσθημα του πόνου.

Τίποτα όμως, δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό, αρνητικό ή θετικό. Όλα αποτελούν μια πλευρά του ίδιου νομίσματος. Όλοι είμαστε εν δυνάμει καλοί ή κακοί. Όλοι είμαστε ικανοί για όλα κάτω από ορισμένες συνθήκες.  Και οι δυο πλευρές υπάρχουν μέσα μας. Είναι στο χέρι μας αν θα επιλέξουμε να γίνουμε ένα με τη σκιά και να την αφήσουμε ανεξέλεγκτη να ορίζει τη ζωή μας, ή αν θα την θεραπεύσουμε με ευθύνη και αγάπη απέναντι στον εαυτό μας και θα προχωρήσουμε τη ζωή μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Ο μόνος τρόπος για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να φωτίσει τις πτυχές εκείνες που φοβόμαστε ότι οι άλλοι θα δουν σε εμάς και θα μας απορρίψουν, θα μας κατηγορήσουν ή θα μας κατακρίνουν, είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν αυτές οι σκιές, να τις κατανοήσουμε και να τις αποδεχθούμε και να τις απελευθερώσουμε στο φως, αγκαλιάζοντας τες.

Για να φτάσουμε στο φως  πρέπει να κάνουμε μια βουτιά στα βάθη του σκότους, και να φωτίσουμε τι σκοτεινές εκείνες  πλευρές μας, που μας δυσκολεύουν.

Οφείλουμε να εξισορροπήσουμε τις συνειδητές μας σκέψεις με τις ασυνείδητες, έτσι ώστε να επέλθει μια αρμονική συνεργασία, χωρίς να καταπιέζουμε και να κλειδώνουμε τις σκιώδεις πτυχές της ψυχής μας βαθιά στο υποσυνείδητο μας. Η ισορροπία των δυο αυτών αντίθετων πλευρών της ψυχής μας, μας ολοκληρώνει.

Πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε όλα τα μέρη του εαυτού μας, όσο σκοτεινά και αν είναι, εξερευνώντας σε βάθος  όλες τις πτυχές του, απελευθερώνοντας  και φωτίζοντας όλα εκείνα τα σημεία που μας μπλοκάρουν.

Στόχος μας, πρέπει να είναι η κατανόηση των πτυχών αυτών, η βαθιά παρατήρηση και η θεραπεία, με υπευθυνότητα απέναντι στον εαυτό μας. Δεν είναι εύκολο να βρούμε κάτι μέσα στο σκοτάδι, πόσο μάλλον να ανακαλύψουμε τον αληθινό μας εαυτό μέσα στην ομίχλη των ψευδαισθήσεων που οι σκιές μας προκαλούν. Όμως, δεν παύει η αναζήτηση όλων των κομματιών της ψυχής μας να αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία για νέα μαθήματα και εκπαιδεύσεις που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μας.

«Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό- Μάρτιν Λούθερ Κινγκ»

 Πουλάκου Αντωνία, Πτυχιούχος ΦΠΨ-Ψυχολογίας

Επικοινωνία: tonia1812@hotmail.gr

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments