Φαινόμενο φαντασμάτων

hands-3777403_1920

Φαινόμενο φαντασμάτων ή φαινόμενο ghosting! Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν την φυγή από την μάχη.

Το φαινόμενο ghosting είναι ένα είδος σιωπηλής βίας. Οι άνθρωποι αυτοί, συνήθως έχουν ορισμένα άλυτα εσωτερικά θέματα. Δεν κοιτάζουν βαθιά μέσα τους, αποφεύγοντας τις δύσκολες καταστάσεις με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται από σχέσεις είτε εφήμερες είτε μακροχρόνιες ερωτικές ή φιλικές. Φοβούνται να έρθουν αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους και το να εξαφανιστούν χωρίς κάποια εξήγηση, είναι για εκείνους μονόδρομος.

Το συναντάμε πιο συχνά σε άντρες και λιγότερο σε γυναίκες. Σε οποιαδήποτε για εκείνους, άβολη κατάσταση επιλέγουν να την καλύψουν με νέες συνήθειες και νέα πρόσωπα αποφεύγοντας στην ουσία τον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι άτομα ανασφαλή και συνήθως φοβούνται πως θα εγκαταλειφθούν, έτσι προτιμούν να εγκαταλείψουν πρώτοι, θέλοντας να έχουν τον έλεγχο.

Στον αντίποδα τώρα, εκείνοι που δέχονται την ξαφνική εγκατάλειψη, χωρίς καμία εξήγηση,πληγώνονται, νιώθουν απορριπτέοι και πολλές φορές θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο, νομίζοντας πως κάτι δεν έκαναν σωστά, χάνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή τους. Η αυτοενοχοποίηση είναι δυστυχώς το πρώτο αντανακλαστικό του θύματος, που αν δεν συνέλθει έγκαιρα, οδηγείται σιγά-σιγά στην κατάθλιψη. Η όλη διαδικασία περνάει από 7 στάδια: σοκ, άρνηση (η σκέψη «δε μου συνέβη εμένα αυτό»), θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή, ελπίδα. Οι ειδικοί-σε όσους πέφτουν θύματα ghosting-προτείνουν να αναρωτηθούν ποια ανάγκη τους οδήγησε στο να ξεγελαστούν ώστε στην επόμενη σχέση να είναι πιο υποψιασμένοι, λιγότερο βιαστικοί και παρορμητικοί.

Το φαινόμενο ghosting δεν είναι νέα μόδα, όμως την σημερινή εποχή με την εξέλιξη της τεχνολογίας, της απρόσωπης επικοινωνίας και την συχνότητά της, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, το κάνουν πιο εύκολο για αυτό και παρατηρείτε πιο έντονα.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως το άτομο που εγκαταλείφθηκε επηρεάζεται αρνητικά, εμβαθύνοντας βλέπουμε πως και το άτομο που εγκαταλείπει κουβαλάει ανέκφραστα συναισθήματα, φόβο απόρριψης και ανάληψη ευθυνών.

Με στοιχεία από τις κυρίες Κατερίνα Χαρίτου-Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης-Life Coach και Αλεξάνδρας Μιχοπούλου-Κλινικός Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments