Εσωτερική αφύπνιση: Αναζητώντας την Πορεία προς τον Αληθινό Εαυτό μας.

afipnisi

«πάντα στον νου σου να έχεις την Ιθάκη… το φθάσιμον εκεί να είναι ο προορισμός σου»

Η Ιθάκη, ο προορισμός κάθε ψυχής που αναζητά έναν ανώτερο σκοπό στη ζωή της.

Το ωραιότερο εξελικτικό και πνευματικό ταξίδι που καλούμαστε να κάνουμε, έχοντας ως σημείο εκκίνησης το κάθε τώρα μας, μέσα στο οποίο αποφασίζουμε να δράσουμε για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας.

Το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει τις εσωτερικές ή εξωτερικές μάχες του, να υλοποιήσει τους στόχους του, να πραγματοποιήσει τις βαθύτερες επιθυμίες του και τέλος, να δει τα ύψιστα ιδανικά του να παίρνουν μορφή στον υλικό κόσμο.

Η ελπίδα του πολεμιστή ότι κάποτε η μάχη θα κερδηθεί και θα γυρίσει πίσω στεφανωμένος, κουβαλώντας στην πλάτη του τα λάφυρα της νίκης.

Ένα μακρύ ταξίδι γνώσεων , εμπειριών, μαθημάτων, δυσκολιών, απαιτήσεων, λαθών και βιωμάτων που θα μας οδηγήσουν στο ταξίδι της αναζήτησης της προσωπικής μας αλήθειας  και την ανακάλυψη της εσωτερικής μας γνώσης.

Το ταξίδι προς την Ιθάκη έχει χαρακτήρα διδακτικό, αφομοιωτικό, συμβολικό και μεταφορικό, γι αυτό και δεν πρέπει να είναι βιαστικό.

Η περιήγηση μας για την Ιθάκη είναι δύσκολη, επίπονη, χρονοβόρα και γεμάτη εμπόδια, όμως η θέα της στο τέλος θα μας ανταμείψει.

Και αυτό θα γίνει όταν θα έχουμε υπερνικήσει όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, αρκεί να μην στοιβάζουμε στη σκέψη μας με ανούσια πράγματα, υπερβάλλοντες ζήλους, ασήμαντες απολαύσεις και απελευθερωθούμε από τα στεγανά, τα πρέπει και τις πεποιθήσεις που μας δημιούργησαν.

Το ταξίδι στην Ιθάκη έχει ένα βαθιά πνευματικό χαρακτήρα, γεμάτο από προκλήσεις, βιώματα και μαθήματα που θα μας βοηθήσουν να εξελιχτούμε  και να καλλιεργήσουμε την άνευ όρων αγάπη, να γίνουμε  πιο δυνατοί, να εκπέμπουμε σοφία και να κερδίσουμε την ακεραιότητα μας, εστιάζοντας σε υψηλές δονήσεις και ποιοτικές  αξίες στην καθημερινότητα μας.

Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να εστιάσουμε σε κάθε στόχο- Ιθάκη μας, να εν θυμηθούμε τον αληθινό σκοπό μας μέσω της πνευματικής αναζήτησης , έτσι ώστε να αποκτήσουμε εσωτερική πληρότητα  και να αφήσουμε στην άκρη αισθήματα που φθείρουν την ψυχή μας όπως,  τους φόβους μας, τα αισθήματα μίσους και εκδίκησης, τα απωθημένα, τις ενοχές, τις ανασφάλειες  και τον θυμό.

O δρόμος μας για τον προορισμό μας και για την υλοποίηση του σκοπού μας καθορίζεται από τα κίνητρα μας για εξέλιξη και την πρόθεση μας για προσφορά μέσα από την θεραπεία των τραυμάτων και την συγχώρηση των πληγών του παρελθόντος.

Όταν φτάσουμε στην Ιθάκη θα έχουμε καταφέρει να εφαρμόσουμε την Δελφική επιταγή του « γνώθι σ’αυτόν», έπειτα από βαθύ εσωτερικό σκάψιμο και άδειασμα των  περιττών και ανώφελων σκέψεων, λόγων και πράξεων, όλων όσων εμποδίζουν την ανακάλυψη της αληθινής θεϊκής μας ταυτότητας.

H εύρεση της Ιθάκης ή αλλιώς ο πηγαιμός στον προορισμό μας  αφορά το αιώνιο ταξίδι  στην ανακάλυψη του αληθινού εαυτού μας και την  εκκίνηση της αναζήτησης  της ευτυχίας μας και της γαλήνης μας.

Αυτό θα το πετύχουμε μόνο με το να μείνουμε πιστοί στις αξίες και στα ιδανικά μας, να αναγνωρίσουμε τα χαρίσματα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για καλό, να εμπιστευτούμε την εσωτερική μας δύναμη, να απελευθερωθούμε από τις μνήμες του παρελθόντος, να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να αποκτήσουμε επίγνωση στο παρόν μας.

Η αναβλητικότητα ,ο φόβος,  η παραίτηση και η άγνοια αποτελούν τροχοπέδη στην αναζήτηση του προορισμού μας, αλλά και την μεγαλύτερη πρόκληση  για να τα ξεπεράσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή της διαδρομής αυτής.

Η Ιθάκη μας λοιπόν, θα μας περιμένει στο τέλος του ταξιδιού, έχοντας κατακτήσει  γνώσεις, νέα μαθήματα, εμπειρίες, ανθρώπους και συναισθήματα, αλλά και γεμάτους λάθη, αστοχίες  και παράπλευρες απώλειες , τις οποίες θα τις έχουμε μετατρέψει σε σοφία.

Γι΄ αυτό ας μην αναβάλλουμε ακόμα το πολυτιμότερο ταξίδι στη ζωή μας, αυτό που θα μας φέρει κοντά στην προσωπική μας ευτυχία  και στην σύνδεση με την ψυχή μας, μέσα από την αυτογνωσία.

Αρκεί να βρούμε τη δύναμη να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα, άλλωστε όπως είπε και ο Λάο Τσε «ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα», πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο εμπνευσμένο ταξίδι στην εσωτερική σφαίρα της γνώσης του εαυτού μας.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments