Eξόρμηση στον Βορειοδυτικό Ταΰγετο

Eξόρμηση στον Βορειοδυτικό Ταΰγετο

Γράφτηκε από την Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

Αν θέλετε να συνδυάσετε τη δροσιά του βουνού με τις χαρές της πεζοπορίας, να βρεθείτε ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα και ερημικά εκκλησάκια, ο Ταΰγετος διαθέτει ένα πλούσιο δίκτυο πεζοπορικών μονοπατιών που οδηγούν τον ενδιαφερόμενο σε τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Τα μονοπάτια είναι καλά σηματοδοτημένα, ωστόσο προτιμότερη είναι η οργανωμένη πεζοπορία, λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η παρουσία ενός έμπειρου οδηγού.

Αφήνοντας πίσω τη βουή της Καλαμάτας και ανηφορίζοντας στον Ταΰγετο, λίγο πριν φτάσουμε στο «Τουριστικό» στρίβουμε αριστερά προς τις κατασκηνώσεις και προχωράμε. Βρίσκουμε γρήγορα την ηρεμία και τη γαλήνη συνδυασμένα εξαιρετικά με το δροσερό αεράκι του βουνού. Στην πορεία συναντάμε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις που κρύβεται μέσα σε άφθονο πράσινο στην πευκόφυτη περιοχή.

Ο ναός θεμελιώθηκε το έτος 1959 και αποπερατώθηκε το έτος 1996. Τη μνήμη του τη γιορτάζουμε στις 9 Μαΐου.

Από τον Άγιο Νικόλαο μπαίνουμε στο μονοπάτι με κατεύθυνση προς Λογγανίκο. Βηματίζοντας πάνω στις πευκοβελόνες, πότε μέσα από τις ακτίνες του ήλιου πότε υπό σκιάν με την αντάρα του αέρα και το κελάηδημα των πουλιών, φτάνουμε στο μνημείο στην περιοχή Λουσίνα. Εχει ανεγερθεί στο δρόμο για να θυμίζει στους διαβάτες το συγκλονιστικό γεγονός που έζησε αυτός ο τόπος το 1944: Εκεί εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 4 ντόπιοι από το χωριό Νέδουσα και 3 από την Αλαγονία.

Μετά από μια κοπιαστική ανάβαση από εδώ και πέρα, που όμως δεν κρατάει και πολύ, παίρνουμε την ανταμοιβή μας. Φτάνουμε στον Αγιο Παντελεήμονα (στα 1.627 μ. υψόμετρο) και μείνουμε έκπληκτοι… Στο «τριεθνές» αυτό σημείο όπου σμίγουν οι Νομοί Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας, η θέα είναι πέραν κάθε περιγραφής. Και αν δεν έχει καύσωνα, χρειάζεται κανείς μπουφάν ακόμα και το καλοκαίρι!

Το μονοπάτι αυτό έχει ήπιες ανηφόρες και κατηφόρες οπότε είναι κατάλληλο για όλη την οικογένεια – και αποτελεί μια υπέροχη πρόκληση για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΣΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

Μετά την εντυπωσιακή πορεία η ξεκούραση έρχεται στην κεντρική πλατεία της Αρτεμισίας η οποία μέχρι το 1927 ονομαζόταν Τσερνίτσα ή Τζερνίτζα. Τη συναντάμε επί της εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης: Απέχει 24 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και 36 χιλιόμετρα από την Σπάρτη. Το υψόμετρο εκεί είναι 700 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα κτήρια ξεχωρίζει το σχολείο με το προαύλιο κατάλληλα διαμορφωμένο για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και το Λαογραφικό Μουσείο της Αρτεμισίας, που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του σχολείου.

Ανάμεσα στις συλλογές των εκθεμάτων συγκαταλέγονται παραδοσιακές φορεσιές, ένας εκπληκτικός αργαλειός, φωτογραφίες κατοίκων, εικόνες παλιές, επαγγελματικά εργαλεία, υφαντά, κεντήματα, λάμπες κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Πηγή: Για περισσότερες φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο, επισκεφτείτε την εφημερίδα Ελευθερία, πατώντας ΕΔΩ.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments