Είμαι πιο πνευματικός από τους άλλους ή όχι; Έχω προχωρήσει περισσότερο στον δρόμο της Αυτογνωσίας; Πνευματική Ανωτερότητα ή Ταπεινότητα;

samuel-austin-438854-unsplash

Όταν ξεκινούμε να βαδίζουμε τον δρόμο της αυτογνωσίας, αρχίζουμε ν’ αντιλαμβανόμαστε διάφορα μοτίβα που επαναλαμβάνονται μέσα στο νου μας. Ένα από αυτά, είναι ότι ξεκινάμε να έχουμε επίγνωση ενός μηχανισμού του εγώ, το οποίο θέλει να υπερέχει από τους άλλους, από φόβο.

Παρατηρούμε περισσότερο αυτή τη φωνή που μας λέει πως είμαστε λίγο καλύτεροι από τους “άλλους”, λίγο πιο ψαγμένοι, λίγο πιο συνειδητοποιημένοι και με την πρώτη δυσκολία και προστριβή  που τυχαίνει, αντιδράμε κατευθείαν σαν ο παλιός μικρός εαυτός μας.

Όλη η “πνευματικότητα” μας, η ανώτερη συνείδηση μας  που νιώθουμε πως έχουμε αποκτήσει και κατακτήσει, βλέπουμε να έχει πάει περίπατο.

Εκεί φυσικά αναγνωρίζεις  και τον θυμό σου, αρχίζεις να παρατηρείς τι σε κάνει να θυμώνεις ακόμη, τι δεν έχεις συγχωρήσει μέσα σου, στους άλλους γύρω σου. Αλλά ακόμη περισσότερο όταν είσαι ¨πνευματικός¨ θυμώνεις επειδή θύμωσες, στεναχωριέσαι και θλίβεσαι.

Μήπως  τελικά, λες, κοροϊδεύω τον εαυτό μου πως έχω φτάσει πιο ψηλά, μακρύτερα;

Πως είμαι ανεπηρέαστος από προσδοκίες, ως προς το πως θα ήθελα να μου φερθούν οι άλλοι;

Αλλά τι γίνεται με την προσδοκία για το πως εγώ θα φερθώ στους άλλους;

Να είμαι πάντα τέλειος, να έχω άψογη συμπεριφορά, να ευχαριστήσω τους πάντες, να είμαι αγαπητός και αρεστός.

Τι γίνεται με την προσδοκία της προσδοκίας;

Κάπου εδώ χρειάζεται να θυμόμαστε πως ο δρόμος της αυτογνωσίας ,της πνευματικότητας, δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι μια σπείρα, που κάθε φορά πηγαίνουμε μέσα και πιο μέσα για να αναγνωρίσουμε βαθύτερες αλήθειες.

Δεν σημαίνει πως δεν είμαστε πνευματικοί άνθρωποι όταν θυμώνουμε. Έτσι κ’ αλλιώς όλοι είμαστε πνευματικοί, αφού είμαστε ένα πνεύμα.

Κάποιοι έχουν προχωρήσει περισσότερο, και έχουν καταφέρει να έρθουν πιο κοντά στην ενθύμηση της αληθινής μας φύσης, και κάποιοι άλλοι όχι τόσο.

Επίσης κάποιοι που μπορεί  να φαίνονται πως δεν την θυμούνται συχνά. Πολλές φορές, οι πράξεις τους , οι συνήθειές τους και οι συμπεριφορές τους, Αντανακλούν περισσότερο την Αληθινή Ύπαρξη μας, από κάποιους που διαλογίζονται ή κάνουν γιόγκα όλη την ημέρα. Τα πράγματα είναι πολύ απλά, μα ο νους, το εγώ, προσπαθεί να τα κάνει περίπλοκα.

Αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την αυτογνωσία έχω συναντήσει πολλά άτομα που ασχολούνται με πολλαπλές εναλλακτικές πνευματικές μεθόδους, προσπαθώντας να αφυπνίσουν την εσωτερική τους ενέργεια.

Μπορεί όλα να συμβάλλουν στην  πνευματική μας ανάπτυξη και τίποτα δεν είναι κακό. Αλλά χρειάζεται να θυμόμαστε πως η Αλήθεια είναι πάντα απλή.

Η Αλήθεια δεν θα μπορούσε να είναι δυσνόητη.

Μόνο ένας νους θέλει να είναι έτσι.

Να μελετάει για χρόνια, να επισκέπτεται χιλιάδες ιερούς τόπους και γκουρού  με σκοπό την αφύπνιση, ή να ασχολείται με δεκάδες διαφορετικές πνευματικές πρακτικές και μεθόδους ώστε να φωτιστεί.

Η Αλήθεια είναι «Ζήτα και θα σου δοθεί», άκουσε την εσωτερική σου φωνή, εμπιστεύσου την και ακολούθησε την.

Κάνε την εσωτερική δουλειά που χρειάζεται με τον εαυτό σου, ώστε να φέρεις στην επιφάνεια όλα όσα πιστεύεις που δεν σε εξυπηρετούν και δεν συνάδουν με την Αλήθεια, και δώσε τα στον Θεό.

Να τα εξαγνίσει.

Να τα καθαρίσει.

Μοιράσου τα με τους άλλους,  άνοιξε την καρδιά σου και Ενώσου.

Όταν ησυχάζεις από προσδοκίες της Αφύπνισης το Ιερό Άγιο Πνεύμα μέσα σου αφυπνίζεται,

 αυτό σημαίνει  όταν λένε πως Αυτό έρχεται και κάθεται μέσα σου.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το τι θα κάνεις ή τι θα πεις.

Αφού Αυτός που σε έστειλε, θα σε καθοδηγήσει.

Η παγίδα της πνευματικής ανωτερότητας  θέλει να σε κρατάει στην ξεχωριστότητα.

Πως μόνο εσύ γνωρίζεις.

Αλλά μην πέφτεις  και στην άλλη παγίδα, πως είσαι ένας άχρηστος και ούτε εσύ ξέρεις, τίποτα.

Απλά θυμήσου πως «ΌΛΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΒΑΘΕΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ», και με την καθημερινή τριβή μεταξύ μας, καλούμαστε να θυμηθούμε.

Δεν είμαστε λιγότεροι ή περισσότεροι. Είμαστε Ίσοι.

Δεν είμαστε ανάξιοι ή άξιοι. Είμαστε παιδιά του Θεού. Και αυτή είναι η δικαιωματική μας θέση.

Δεν είμαστε πνευματικοί και μη πνευματικοί. Είμαστε Αιώνιες ψυχές που αφυπνίζουμε η μια την άλλη.

Ο “καλύτερος πνευματικός” γνωρίζει πως αφυπνίζει όλα τα μέρη μέσα του, γιατί “άλλοι”, δεν υπάρχουν.

Ηρέμησε και θυμήσου πως πάντα συναντάς τον εαυτό σου. Δώσε του την ευλογία σου με όποιο τρόπο μπορείς. Και έτσι θα θυμηθείς την απλή Αλήθεια, πως καμία σημασία δεν έχει η αφύπνιση.

Όταν είσαι στην Χαρά, Είσαι ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΣ.

Το παρών άρθρο δημοσιεύθηκε στο Life Coaching Sevi Moukrioti, αλλά από αρθρογράφο που ανήκει στο δυναμικό των Χρονογραφημάτων.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments