Αγαπητοί μου συμπολίτες και φίλοι,
Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από ασθενείς, γνωστούς και φίλους να ρωτούν τι κάνουν αυτές τις μέρες της απομόνωσης, πως θα αναγνωρίσουν αν πάσχουν από κορωναιό και τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση.
Σας λέω λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι:
Γνωρίζω και αναγνωρίζω σημαίνει πράττω και υπεύθυνα.
Έχω συμπτώματα. Τι σημαίνει αυτό;
Η γκάμα των συμπτωμάτων των ιογενών λοιμώξεων ποικίλλει, ενώ για τον κορωναιό μπορούμε να πούμε τα εξής:
Ο ασθενής με ήπια συμπτώματα μπορεί να εμφανίσει δεκατική πυρετική κίνηση που δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς και αρχικά ξηρό βήχα σχεδόν 2 με 4 ημέρες μετά την αρχική επιμόλυνση. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να μην έχουν άλλα συμπτώματα αλλά πρέπει να αυτοπεριοριστούν για δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Παραμένουν σπίτι τους το οποίο πρέπει να αερίζουν πολύ καλά, να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να καταναλώνουν πολλά υγρά για καλύτερη ενυδάτωση χωρίς να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο. Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζεται να πανικοβληθούν και ούτε να νοσηλευτούν. Ας έχουν υπόψιν τους όμως ότι μεταδίδουν τον ιό στους άλλους.
Ασθενείς που θα εμφανίσουν υψηλότερο πυρετό με ρίγος, βήχα και αίσθημα κόπωσης και αρθραλγίες ή μυαλγίες, μπορεί να έχουν εντονότερη κλινική εικόνα αλλά ούτε και αυτοί χρειάζονται νοσηλεία, παρά μόνο αν έχουν αφυδατωθεί ή εμφανίζουν ταυτόχρονα αίσθημα δύσπνοιας ή κεφαλαλγία ή σκουροχροα ούρα ή μείωση της ποσότητας των ούρων. Και αυτοί οι ασθενείς πρέπει να αυτοπεριοριστούν ή στις ειδικές περιπτώσεις που αναφέραμε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.
Η κατηγορία των ασθενών που πραγματικά χρειάζεται ιατρική περίθαλψη και νοσηλεία είναι μικρή. Αυτοί οι ασθενείς είναι συνήθως ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη, είτε είναι ανοσοκατεσταλμενους είτε καρκινοπαθείς, χημειοθεραπευομενοι, παχύσαρκοι, είτε πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα.
Αυτοί οι ασθενείς επιδεινώνονται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και υποστήριξη καθώς εμφανίζουν πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, χρειάζονται οξυγονοθεραπεια ή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Σε αυτούς τους ασθενείς εμφανίζονται επιπλοκές όπως επιλοιμώξεις του τύπου της βακτηριακής πνευμονίας, σήψη, νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια , επιπλοκές από τις οποίες και καταλήγουν.
Η πρόληψη αποτελεί το μοναδικό μέχρις στιγμής τρόπο προστασίας για όλους μας καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του κορωναιού.
Ακούω πως πολλοί συνταξιούχοι ή ηλικιωμένοι, είναι αυτοί που θα αναζητήσουν την απομόνωση στα εξοχικά τους ή στα χωριά τους και πιθανόν ορθά το σκέπτονται. Αν όμως το πράξουν θα πρέπει να πάνε χωρίς παιδιά και εγγόνια , διαφορετικά θα μεταφερθεί όλος ο ασυμπτωματικός πληθυσμός στις επαρχίες. Κι ακόμη στις κοινότητες και στα χωριά ας αποφεύγεται ο συνωστισμός στις πλατείες και στις εκκλησίες, καθώς η θνησιμότητα σε αυτές τις ηλικίες αγγίζει και το 14%.
Η πολιτεία προσπαθεί να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα περιορίσουν τη μετάδοση ώστε να μην νοσήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταυτόχρονα.
Ωστόσο υπάρχουν γύρω μας και στις δουλειές μας και άλλοι ευαίσθητοι πληθυσμοί που κινδυνεύουν όπως οι αστυνομία που έρχεται σε επαφή με κόσμο στο δρόμο, οι διαβιουντες στα σωφρονιστικά καταστήματα και οι ειδικοί φρουροί που έρχονται σε επαφή μαζί τους, οι άστεγοι των μεγάλων αστικών κέντρων, οι εργαζόμενοι στα μαζικά μέσα μεταφοράς και βέβαια το ιατρικό επιτελείο και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας σε όλη τη χώρα που αυτή τη στιγμή δίνουν ένα σκληρό αγώνα για τη φροντίδα και την επιβίωση όλων μας.
Σεβαστείτε το.
Σεβαστείτε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας. Αυτοπεριοριστείτε. Στη μάχη αυτή είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αλλά στο θάνατο είναι ο καθένας μόνος του. Για αυτό συμμορφωθείτε στα μέτρα που ανακοινώνονται και τηρείστε τα ευλαβικά, καθώς όλες οι ηλικίες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον κορωναϊό.
Ούτε φάρμακα ειδικά υπάρχουν, ούτε τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιοκκοκου που με ρωτάτε προστατεύουν από τον κορωναϊό.
Πιείτε άφθονο νερό, φάτε φρούτα και λαχανικά, αλλά μην περιμένετε πώς θα προστατευτείτε από διατροφικά συμπλήρωμα, σκόρδα και ξεματιάσματα.
Δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζεστε στα σούπερ μάρκετ. Γίνονται δεκτές και τηλεφωνικές παραγγελίες.
Αυτοπεριοριστείτε, στηρίξτε τα μέτρα χωρίς πανικό, γίνετε μια αλυσίδα κατά του ιού.
Οι επόμενες εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Όσοι λιγότεροι νοσησουμε τόσο καλύτερα για όλους μας.
Δεν είμαι πλέον ΕΓΩ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΊΣ!!!!
Δρ ΕΛΕΝΗ Γ. ΜΠΑΝΙΑ
- Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
- Εξειδικευμένη στην Εντατικολογία – Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλίας
- ΙΑΤΡΕΙΟ: ΛΑΜΨΑ 15 – ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
- Τηλ: 210 6910611 – κιν: 6958008644
- e-mail: bania.eleni@hotmail.com