Διαβάζω για τους άλλους

Διαβάζω για τους άλλους

Το διαβάζω  για τους άλλους γεννήθηκε σε ένα καφέ του κέντρου της Αθήνας. Το Νοέμβρη του 2014 η Αργυρώ Σπυριδάκη, ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού, συζητούσε με τον Θοδωρή Τσάτσο για λογοτεχνία και αγαπημένα βιβλία. Όταν του πρότεινε να διαβάσει το σπίτι του ύπνου του Τζοναθαν Κοου, εκείνος της εξήγησε πως ως εκ γενετής τυφλός διαβάζει ακουστικά βιβλία και το συγκεκριμένο δεν υπήρχε διαθέσιμο στην ακουστική  βιβλιοθήκη των τυφλών. Ύστερα από εκείνη τη συζήτηση γεννήθηκε στο μυαλό της Αργυρώς η ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας εθελοντών που θα ηχογραφούν βιβλία για τον εμπλουτισμό αυτής της βιβλιοθήκης.  Άνοιξε μια σελίδα στο facebook και έκανε κάλεσμα για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, οδήγησε στην πρώτη συνάντηση για να οργανωθεί το διαβάζω για τους άλλους τον Ιανουάριο του 2015.

3,5 χρόνια αργότερα, το διαβάζω για τους άλλους αριθμεί 3500 εγγεγραμμένους εθελοντές σε 3 πόλεις της Ελλάδας. Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης. Πέρα από την αρχική ιδέα πίσω από τη γέννηση του, την ηχογράφηση δηλαδή λογοτεχνικών και επιστημονικών συγγραμμάτων προκειμένου να έχουν σε αυτά πρόσβαση οι άνθρωποι που για λόγους υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν βιβλία  σε έντυπη μορφή, ο οργανισμός πραγματοποιεί επίσης ζωντανές αναγνώσεις σε εθελοντική βάση για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι εθελοντές του  κρατούν συντροφιά με όχημα την ανάγνωση σε ηλικιωμένους που βρίσκονται σε γηροκομεία, παιδιά σε ιδρύματα, αναλφάβητους φυλακισμένους (αγροτικές φυλακές Χανίων), καθώς και σε σπίτια ανθρώπων που για λόγους υγείας δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους. Έχοντας ως στόχο να εντάξουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο όραμα τους για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στη γνώση και τη λογοτεχνία, οι εθελοντές του οργανισμού οργανώνουν συχνά δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα θέματα της εντυποαναπηρίας. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Facebook: https://www.facebook.com/groups/330077257187205/

Από το CNN Greece και την Ομάδα ζωντανών αναγνώσεων σε ηλικιωμένους. Η αληθινή επαφή από τους εθελοντές προς τους συνανθρώπους μας δημιουργεί πολλά συναισθήματα όπως αναφέρουν οι εθελοντές του δικτύου “Διαβάζω για τους Άλλους”.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments