Στους περισσότερους από εμάς, συναντάμε καθημερινά έναν έντονο βαθμό κόπωσης τον οποίο αδυνατούμε να εξηγήσουμε. Συνήθως δύο πράγματα μπορούν να αποτελούν τα αίτια αυτής της κατάστασης, το άγχος και η διατροφή. Ας αφήσουμε το πρώτο για αυτό το συγκεκριμένο κείμενο κι ας συγκεντρωθούμε στη διατροφή.
Τον τελευταίο αιώνα μέσα από τα media προπαγανδιζόμαστε για το πόσα γεύματα πρέπει να τρώμε, τι να περιέχει το καθένα, τι μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση του οργανισμού, ποιες βιταμίνες να καταναλώνουμε, ποια λαχανικά είναι αντικαρκινικά και γενικά η λίστα συνεχίζεται χωρίς τελειωμό. Μέσα από την αμερικάνικη τηλεόραση καθιερώθηκε ως πρότυπο για πρωινό τα αυγά με το μπέικον και θεωρήθηκε ότι ήταν το απαραίτητο και υγιεινό ξεκίνημα για τη μέρα σου. Ωστόσο μόνο αυτό δεν ισχύει.
Το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να αναζητούμε και να ερευνούμε το τι είναι αξιόλογο για εμάς, γιατί πάντα και παντού τα νήματα θα κινούνται από τα συμφέροντα. Οπότε πάνω στην αναζήτηση, βρήκα το intermittent fasting, η αλλιώς στα ελληνικά όπως μεταφράζεται, διαλείπουσα νηστεία.
Υπάρχουν διάφορα είδη αλλά ας μείνουμε στο πιο εύκολο και ευρέως εφαρμόσιμο. Ας πούμε ότι ξεκινάς τη μέρα σου ξυπνώντας στις 7 για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ως εργαζόμενος. Λογικά θα πεινάς αρκετά, αλλά κάνε υπομονή πίνοντας νερό, τσάι είτε καφέ, γενικότερα οποιοδήποτε μη θερμιδικό υγρό. Προφανώς μην επιλέξεις καπουτσίνο πολύ πολύ γλυκό με ένα παχύρρευστο, απολαυστικό αφρόγαλα. Ένας ελληνικός σκέτος θα ήταν τέλειος για ένα έντονο ξεκίνημα. Συνέχισε τη μέρα σου και στις 12 το μεσημέρι απόλαυσε το πρωινό που θα έτρωγες χωρίς κανένα δισταγμό, αρκεί να μην είναι πεινιρλί με έντονη γέμιση ουγγαρέζας. Όταν θα φτάσεις σπίτι κατά τις 3, είναι ώρα για το κανονικό μεσημεριανό γεύμα που θα είχες και μετά από 4 με 5 ώρες, στις 8 το βράδυ δηλαδή μπορείς να φας για τελευταίο γεύμα, το μεσημεριανό σου σε μικρότερη ίσως ποσότητα χωρίς να περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, βλέπε για παράδειγμα ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά (καλύτερα μηδενική ποσότητα). Έτσι έχεις καταναλώσει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 8 ωρών 3 γεύματα και έφαγες το πρώτο σου γεύμα στις 12 το πρωί, ύστερα από το τελευταίο της προηγούμενης μέρας στις 8 το βράδυ. Δηλαδή είχες ένα διάστημα νηστείας που διήρκεσε 16 ώρες.
Συγχαρητήρια, μόλις ολοκλήρωσες την πρώτη μέρα διαλείπουσας νηστείας. Θα μου πεις βέβαια τι κερδίζω από όλο αυτόν τον κόπο. Ουσιαστικά από τις έρευνες και από την προσωπική μου εμπειρία που το δοκίμασα, το συμπέρασμα είναι το εξής. Στην διαδικασία που ο οργανισμός σου μένει νηστικός για 16 ώρες, περνά στην διαδικασία της κετόζης, όπου παράγονται κετόνες, οι οποίες οδηγούν στην καύση του λίπους σου, καθώς είναι αυτό που χρησιμοποιούν ως πηγή ενέργειας και ταυτόχρονα διατηρείται το ποσοστό της μυϊκής σου μάζας.
Τέλος παρατηρείται αναγέννηση των νευρώνων, η οποία οδηγεί σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και διαύγεια. Συμπερασματικά, για να πετύχεις την διαλείπουσα νηστεία έχεις 3 γεύματα μέσα σε 8 ώρες, μετά το τελευταίο γεύμα 16 ώρες κενό στομάχι μόνο με μη θερμιδικά υγρά και είσαι έτοιμος για μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου.