Όσο πιο υψηλό το επίπεδο αυτοεκτίμησης, τόσο πιο πιθανό είναι να συμπεριφέρεται κανείς προς τους άλλους με σεβασμό, καλοσύνη και γενναιοδωρία. Nathaniel Branden
Αυτοεκτίμηση.
Τελευταία ακούμε παντού γύρω μας γι’ αυτή την λέξη.
Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ την έννοια της αυτοεκτίμησης, όμως, κάποιοι δυσκολευόμαστε να την κατανοήσουμε σε βάθος και να την εφαρμόσουμε στην ζωή, την καθημερινότητα, στο εργασιακό περιβάλλον και στις σχέσεις μας.
Παντού γύρω μας σε βιβλία, σε σεμινάρια αυτοβελτίωσης, σε συνεδρίες ψυχανάλυσης, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε καμπάνιες μόδας κ.α, ακούμε συνεχώς τη φράση «πίστεψε στον εαυτό σου».
Πιστεύουμε άραγε στον εαυτό μας;
Αναγνωρίζουμε τις ικανότητες μας;
Αξιολογούμε στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες μας;
Ξέρουμε τα όρια μας και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε;
Έχουμε επίγνωση των δυνάμεων μας;
Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι;
Γνωρίζουμε ποια είναι η αντίληψη και η ιδέα που έχουμε για τα χαρίσματα μας;
Ενισχύουμε ψυχολογικά τον εαυτό μας για τα επιτεύγματα και τις νίκες μας;
Η έννοια της αυτοεκτίμησης περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.
Η αυτοεκτίμηση διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο που σχετίζεται με την καλλιέργεια της αυτοβελτίωσης στη ζωή μας, την διεύρυνση της πνευματικής εξέλιξης μας, την αύξηση της ευημερίας μας, το μέστωμα της προσωπικής μας ευτυχίας και τον εμπλουτισμό των γνώσεων για τον εαυτό μας.
Η έννοια της αυτοεκτίμησης περιγράφει ουσιαστικά την εμπιστοσύνη που αναπτύσσουμε στην αξία του εαυτού μας.
Περιλαμβάνει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες που αναπτύσσουμε για τον εαυτό μας. Αφορά την οπτική δηλαδή που έχουμε για τον εαυτό μας.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντ. Μπερνς, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Επιστημονικών Συμπεριφορών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, «Οι πεποιθήσεις και οι εκτιμήσεις που οι άνθρωποι κρατούν για τον εαυτό τους καθορίζουν ποιοι είναι, τι μπορούν να κάνουν και τι μπορούν να γίνουν».
Η προσωπική ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας και η συναισθηματική μας στάση απέναντι του, καθρεφτίζονται στην έννοια της αυτοεκτίμησης και εκφράζονται μέσω της πίστης, της αγάπης, του σεβασμού, της αποδοχής, της εκτίμησης, της επιβράβευσης και του θαυμασμού προς αυτόν.
Η αίσθηση της αυτοεκτίμησης γίνεται κατανοητή κατά την ενηλικίωση μας, καθώς μόνο τότε αποκτούμε επίγνωση και συνειδητοποιούμε τις καταστάσεις που βιώνουμε, τις συμπεριφορές που αναπτύσσουμε, τα συναισθήματα που προβάλλουμε και είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες των πράξεων μας.
Μέσω της αυτοεκτίμησης φιλτράρουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε και προστατεύουμε τον εαυτό μας από τις αντιδράσεις και τις αντιστάσεις που αναπαράγουμε απέναντι σε ένα καθημερινό ευρύ φάσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.
Ουσιαστικά, η αυτοεκτίμηση ξεκινά από το ποσοστό πίστης και αναγνώρισης που εμφανίζουμε στις εν δυνάμει ικανότητες μας και στον βαθμό αγάπης και αποδοχής που διαμορφώνουμε στην αξία του εαυτού μας.
Αναπτύσσοντας ένα αίσθημα υψηλής αυτοεκτίμησης, αποκτούμε μια υγιή και ολοκληρωμένη εικόνα και κρίση για τον εαυτό μας, τα χαρίσματα μας, τις δυνατότητες μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματα μας.
Μας βοηθάει να καθρεφτίσουμε τις πτυχές του εαυτού μας σε ένα ολοκληρωμένο σταθερό σύνολο και να οικοδομήσουμε την αίσθηση της αυτοπεποίθησης, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο ισορροπημένες σχέσεις με τους γύρω μας.
Τέλος, βελτιώνοντας την αίσθηση της προσωπικής μας αξίας και θεραπεύοντας την πληγωμένη μας αυτοεκτίμηση, θα αγκαλιάσουμε την πραγματική ταυτότητα του εαυτού μας, θα τον αγαπήσουμε ολοκληρωτικά ακριβώς γι’ αυτό που είναι, θα μάθουμε να εκτιμάμε όλα του τα χαρίσματα, θα αποδεχτούμε όλες τις πτυχές του, θα τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και θετική στάση.
Ένα άτομο με ανεπτυγμένη την αίσθηση της υγιούς αυτοεκτίμησης, θεωρείται ο καλύτερος φίλος του εαυτού του.
Ας γίνει ο καθένας μας ο καλύτερος φίλος του εαυτού του.
ΠΟΥΛΑΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΦΠΦ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ