Αρπαγόφυτο: Ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Αρπαγόφυτο

Το αρπαγόφυτο, Harpagophytum procumbens (ξύλινη αράχνη, νύχι του διαβόλου, Aγγλικά: devil’s claw, harpago, grapple plant, woodspider Αφρικανικά: duivelsklou, bobbejaandubbeltjie, kloudoring, veldspinnakop Γερμανικά: teufelskralle, trampelklette), ανήκει στην οικογένεια των Πηδαλιιδών (Pedaliaceae).

Το Aρπαγόφυτο είναι φυτό που ευδοκιμεί στην Αφρική στην περιοχή της ερήμου Καλαχάρι, και είναι ένα από τα σπουδαιότερα φαρμακευτικά φυτά που έδωσε στον κόσμο αυτή η περιοχή. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν σε πολλές περιπτώσεις. Λέγεται ότι όταν οι Ευρωπαίοι κατακτητές έφθασαν στην Ν. Αφρική, ένας στρατιώτης παρατήρησε πως οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν παρασκεύασμα του φυτού και οι πληγές επουλώνονταν πιο εύκολα. Τον 18ο αιώνα το αρπαγόφυτο έφθασε στην Ευρώπη, όπου έγιναν έρευνες και πειράματα για να εξακριβωθεί η επίδρασή του στον άνθρωπο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση του φυτού για 8-12 εβδομάδες μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει την φυσική λειτουργία του οργανισμού σε ανθρώπους που υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα. Έρευνα η οποία διήρκεσε 4 μήνες σε 122 ανθρώπους με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας που ελάμβαναν αρπαγόφυτο και συμβατική φαρμακευτική αγωγή, έδειξε ότι αυτοί που έλαβαν αρπαγόφυτο είχαν ίδια ανακούφιση στον πόνο με αυτούς που έλαβαν το συμβατικό φάρμακο. Εκείνοι που έλαβαν αρπαγόφυτο είχαν λιγότερες παρενέργειες.
Μελέτες και αναλύσεις έχουν δείξει ότι το αρπαγόφυτο ενδείκνυται για πόνους στον αυχένα, την πλάτη, στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης και στις αρθρώσεις.

Επίσης υποστηρίζεται ότι διευκολύνει την πέψη, δρα ενάντια στις ημικρανίες, αλλεργίες και τον πυρετό, όπως δρα και ως επουλωτικό, χωρίς όμως να έχουν γίνει επαρκείς μελέτες για να υποστηρίξουν αυτές τις ιδιότητες του φυτού.
Το αρπαγόφυτο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των ιριδοειδών γλυκοζιτών που περιέχει και ιδιαίτερα του συστατικού harpagoside που είναι συστατικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η χρήση του φυτού σε διάφορες μορφές, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.

Χρήση
Η αποξηραμένη ρίζα του φυτού σε τσάϊ, σε κάψουλα, ταμπλέτα, χρησιμοποιείται το βάμμα αρπαγόφυτου και λοιπά παρασκευάσματα σε μορφή αλοιφής. Το αρπαγόφυτο συνδυάζεται με ρίζα τζίντζερ, καλέντουλα και άνθη άρνικας.

Το αρπαγόφυτο δεν συνιστάται για εγκύους και παιδιά. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν έλκος στομάχου, καρδιολογικά προβλήματα και προβλήματα με την πίεση. Δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με την ασπιρίνη.

*Η χρήση των βοτάνων είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσέγγισης, παρατήρησης και καταγραφής για την ενδυνάμωση του σώματος και την θεραπεία ασθενειών. Τα βότανα όμως περιέχουν δραστικές ουσίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες και να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και γι αυτό συνιστάται η συμβουλή ειδικού όταν ακολουθείται άλλη αγωγή.

Σημείωση:

Η ως άνω παρουσίαση, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή. Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από τη χρήση του προϊόντος.

Πηγή

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.