Από την αναβλητικότητα της σκέψης στην αμεσότητα της πράξης…

Από την αναβλητικότητα της σκέψης στην αμεσότητα της πράξης...

Όλοι έχουμε όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, στόχους που επιθυμούμε να υλοποιήσουμε, κορυφές που ονειρευόμαστε να κατακτήσουμε, σπουδές που αποζητούμε να ολοκληρώσουμε, ευκαιρίες που κυνηγάμε για να αδράξουμε, συμπεριφορές που πασχίζουμε να αλλάξουμε, φόβους που αποφασίζουμε να αντιμετωπίσουμε κ.α.

Το μυστικό για να επιτύχουμε όλα όσα πραγματικά επιθυμούμε, είναι να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε και να υπεραναλύουμε και να αρχίσουμε να πράττουμε. Η γραμμή μεταξύ σκέψης και δράσης είναι πολύ λεπτή και εύθραυστη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία μας λειτουργούν σαν ένα εκκρεμές, αιωρούνται ανάμεσα στην πρακτική της θεωρίας ή στην εφαρμογή της δράσης.

Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο να σκεφτούμε περισσότερο τους στόχους μας, να καταστρώσουμε τα σχέδια μας, να εξαντλήσουμε τα ενδεχόμενα λάθους ή αποτυχίας, να σχεδιάσουμε το plan b, να ανακαλύψουμε εναλλακτικές λύσεις, αλλά δύσκολα ξοδεύουμε χρόνο στο να ενεργήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω.

Στο σημείο αυτό εμφανίζεται και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον εαυτό μας. Πώς τελικά θα καταφέρουμε να σκεφτόμαστε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερο;

Με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε και να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή την φιλοσοφία της σκέψης σε συνδυασμό με την διαδικασία της πράξης;

Πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσουμε σε κάθε μια από αυτές τις πρακτικές; Είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε ξεπερνώντας τους φόβους και τα όρια μας και υπερπηδώντας τα εμπόδια που εμφανίζονται;

Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε χρόνο, χρήμα, σχέσεις, διασκέδαση κτλ. για να κατακτήσουμε τους στόχους μας;

Το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ σκέψης και δράσης, γεννά μια εσωτερική αντίσταση, η οποία μας καθυστερεί από την υλοποίηση των επιθυμιών μας και αυξάνει τον φόβο μας για την άγνωστη έκβαση του μέλλοντος.

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όλα ξεκινούν με τη σκέψη. Η σκέψη γεννά τις ιδέες. Οι ιδέες φέρνουν την αλλαγή. Η αλλαγή πραγματοποιείται όταν οι άνθρωποι δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες. Οι κατάλληλες συνθήκες οδηγούν στην υλοποίηση του οράματος μέσω της δράσης.

Την στιγμή που σκεφτόμαστε και παίρνουμε την απόφαση, έχουμε ήδη διανύσει  τη μισή διαδρομή της ολοκλήρωσης του στόχου. Το άλλο 50% αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, πρακτικά και λειτουργικά.

Αυτό απαιτεί την εστίαση στον στόχο, τον κατάλληλο προγραμματισμό, την συνέπεια και την ευθύνη απέναντι στην επιλογή μας και την αποφυγή του υπέρμετρου ενθουσιασμού με πολλές ιδέες. Στο στάδιο αυτό πρέπει να αποφύγουμε τον αποπροσανατολισμό και τα ψήγματα αδράνειας και αναβλητικότητας, που ενδεχομένως να κάνουν την εμφάνιση τους λόγω ανασφάλειας και φόβου.

Η πεποίθηση που δημιουργούμε στον εαυτό μας σχετικά με τον χρόνο που έχουμε να κάνουμε κάτι στο μέλλον, αύριο, μετά… τελικά, απλώς μας απομακρύνει από τους στόχους μας. Όσο πιο συγκεντρωμένοι και τοποθετημένοι είμαστε, τόσο πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα που θα εκδηλωθούν μέσω της δράσης. Η σκέψη μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε δια μέσω του λόγου, ενώ η δράση να υλοποιήσουμε μέσω της πρόθεσης. 

Μέσω της δράσης μαθαίνουμε τα όρια μας, ανακαλύπτουμε θαμμένα χαρίσματα, εξελίσσουμε τις δυνατότητες μας, δοκιμάζουμε νέες μεθόδους, πειραματιζόμαστε σε άγνωστες έως τώρα πρακτικές, χαράσσουμε το δικό μας μονοπάτι, αποκτούμε βιωματική μάθηση, βελτιώνουμε την αντιληπτικότητα μας, αποτυγχάνουμε και ξαναπροσπαθούμε, κάνουμε λάθη κ. α

Η θεωρία μας βοηθάει να διευρύνουμε τις γνώσεις μας σε ένα νοητικό και πνευματικό επίπεδο, αντίθετα, η δράση δημιουργεί νέες ευκαιρίες προσωπικής αυτοβελτίωσης  και αναπτύσσει τις δεξιότητες και τις ικανότητες μας, διευκολύνοντας πρακτικά και λειτουργικά την καθημερινότητα μας.

Αυτό που μας κρατάει κλειδωμένους στην ασφάλεια και στο βόλεμα του μικρόκοσμου μας, είναι ο φόβος. Ο φόβος αυτός, μας οδηγεί στο να μένουμε στην θεωρία, η οποία συνοδεύεται από μηδενικό κίνδυνο αποτυχίας, λιγοστές θυσίες και ελάχιστες ευθύνες.

Αν όμως, αυτό που πραγματικά αναζητάμε, είναι η εξέλιξη, η άνοδος, η αναγνωσιμότητα, η πρόοδος, η επαγγελματική καταξίωση και η προσωπική αυτοβελτίωση, πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα, να αναζητήσουμε τις κατάλληλες ευκαιρίες δράσης που απαιτούνται, να ανακαλύψουμε τους τρόπους εκείνους που θα παράγουν τα αποτελέσματα που επιθυμούμε και να πιστέψουμε στον εαυτό μας.

Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην δράση και λιγότερο στην σκέψη.

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments