Ανθρώπινη φωνή

anthropini-foni

Άναρθρες κραυγές,  ουρλιαχτό,  κλάμα, γέλιο.  Ήχοι χωρίς λόγια που όμως συμπεριλαμβάνουν άπειρες, χιλιάδες λέξεις. Δηλώνουν συναισθήματα  τραγικών ή ευχάριστων συμβάντων. Ο θυμός θα ξεσπάσει με λόγια. Θα μιλήσεις και μετά θα μπορέσεις να κλάψεις ή να γελάσεις, Όλα αυτά με τον ξεχωριστό δικό σου ήχο. 

«Ήχος μοναδικός, αγγελικός ο ήχος της φωνής σου γλυκιά μου». Μα τι κομπλιμέντο  άκουσες!

«Κόψε την αγριοφωνάρα σου». Φωνάζει ο διπλανός  στον γείτονα.

Και το βράδυ ο τενόρος απέναντι, κάνει πρόβες για την παράσταση που ετοιμάζει στην λυρική σκηνή. Γέλια, κλάματα, Φωνές, τραγούδια. .Ανθρώπινη φωνή, μεγαλείο μοναδικό.

Πιο κάτω από το σπίτι σου μένει ο Γιώργος   Μαζί  στην αλάνα παιχνίδι  τα παιδιά, Τα κορίτσια πιο ήσυχα τα αγόρια πιο άγρια, με φωνές και μάλιστα δυνατές. Ο Γιώργος με μόνο αααα… και μμμμμ…. Ναι, ήταν ο μουγγός. Τότε δεν σου έμαθαν να λες κωφάλαλος. Όμως είχε συμμετοχή στα παιχνίδια, δεν ήταν παραγκωνισμένος.

Άραγε πόσο  του έλειπε η ανθρώπινη φωνή! Το διαπιστώνεις μετά αρκετά χρόνια, όταν ακούς να λέει κάποια φωνήεντα, αλλά πολύ δύσκολα να τα καταλαβαίνεις σαν ολοκληρωμένες λέξεις. Στο ειδικό σχολείο, δεν τα κατάφερε ή δεν υπήρχε δυνατότητα μεγαλύτερη. Τα χέρια του έκαναν  την δουλειά της δικής του φωνής, αυτής που του έλειπε. Έτσι μπορούσες να συνεννοηθείς. Πέρασαν πολλά πολλά χρόνια και για ένα συμβάν επιπόλαιο,  βρέθηκες  στο  νοσοκομείο. Ξαφνικά μπροστά σου, είδες τον Γιώργο. Μα δεν μπόρεσες να τον αγκαλιάσεις. Είχες πολλά να του πεις και πολλά να ρωτήσεις, ήξερες τον τρόπο, έστω και με νοήματα τα είπατε λίγο. Τον είχαν χτυπήσει, ήταν λερωμένος και ματωμένος. Με ότι πρόλαβε να σου πει πριν τον πάρουν για νοσηλεία και κατάθεση, εκεί που ήρθε ο αστυνομικός άκουσες, μάλλον είδες την ιστορία του.  Εργαζόταν, ναι πράγματι, αυτό το είχες μάθει.  Πουλούσε λαχεία και κάποιοι -καλοί άνθρωποι- τον χτύπησαν άσχημα και του έκλεψαν τα λαχεία. Αποτέλεσμα; Ήρθε στο νοσοκομείο. Και κάποια στιγμή έμαθες μετά από καιρό πως σιώπησε και από την νοηματική του ομιλία για πάντα.

Τι σύγκριση έκανες; Θλίψη σου ήρθε τώρα σαν τον θυμήθηκες πάλι. Η  ανθρώπινη φωνή λείπει από μερικούς ανθρώπους και μόνο αυτοί καταλαβαίνουν πολύ περισσότερο την αξία της. 

Υπάρχει η μίμηση κάποιων πτηνών, ίσως και θαλάσσιων πλασμάτων, που έχουν ήχο σαν ανθρώπινης φωνής. Δεν ξέρεις.

Ξέρεις όμως πως είμαστε ευτυχείς που μιλάμε και δεν είμαστε σιωπηλοί.

Καληνύχτα Γιώργο από την παιδική μας γειτονιά .

0 0 votes
Article Rating
Παρακολούθησε τις απαντήσεις
Ενημέρωσε με για
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments